Kuchnia turecka jest znana w polsce głównie z kultowego już niemal kebaba. Kebab owszem to jedno z nadrzędnych dań tego kraju, ale egzotyka bliskiego wschodu ma do zaproponowania znacznie więcej niż baraninę w bułce . Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych kuchni spawalnia zakątku morza śródziemnego.
Wśród popularnych dań wyszczególnia się także potrawy bazujące na ryżu. Ryż w turcji przygotowywany jest na dwa sposoby, a dokładniej na sypko ale w postaci dolma oraz pilaw. Turcy opracowali jeden z najbardziej smakowitych na świecie rodzajów słodkości, jaką jest klasyczna chałwa. Można także wspomnieć o ich wybornym cieście orzechowym oraz przysmaku zwanym rachat łukum.
Nikt tak jak turcy nie podchodzi do parzenia kawy- z pieczołowitością, jak do ceremoniału. Dzięki czemu otrzymuje się napitek kofeinowy naprawdę mocny, bardzo aromatyczny, a przy tym tak silny, że dodaje kopa i stawia na nogi. Równie energetyczna jest też turecka herbata. Wspomnieć musimy również o wielorakich gatunkach warzyw, owocach i licznych rybach.
Nie dominuje tam mięso, a jeśli już do wspomniana przy wzmiance o kebabie baranina. Co do warzyw, to turcy mają zamiłowanie do wykorzystywania w swych daniach bakłażanów, pomidorów, kabaczki, ogórki.