Do standardowych kuchni europy niewątpliwie zaliczyć musimy kuchnię angielską. Opiera się ona na specyficzności, a ta zaś sprawia, iż gastronomia krajów wyspiarskich jest jedną z najbardziej oryginalnych, od razu dających się wyczuć. Do klasycznych dań kuchni angielskiej zalicza https://pracownia-feniks.pl/ się między innymi potrawy i smaki z różnorodnych innych narodów- przywiezione przez osiedlających się na wyspach cudzoziemców. Wiele wspólnego z taką różnorodnością dostrzegalną w angielskiej gastronomii ma fakt, iż wysp brytyjskie są potężnym imperium kolonialnym.
Poza urozmaiconym menu, anglia silnik elektryczny ma jednakże do zaproponowania jedyne w swoim rodzaju dania rybne, w tym z dodatkiem frytek oraz typowe, tradycyjne angielskie śniadania i wyśmienitą herbatę. Potrawy, jakie tam dominują to przede wszystkim jagnięcina z miętowym sosem, has browns a więc zapiekane w panierce placki ziemniaczane, jakie często serwowane są na english breakfast. Dodatkowo wspomnijmy także o przysmakach w postaci świątecznego puddingu oraz pasty kornwalijskiej- jest to danie z ciasta francuskiego, a także dodatków w postaci cebuli, mielonej jagnięciny, czosnku i kolendry.
Prawdziwym angielskim przysmakiem jest niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju smażony bekon, kiełbasa, fasolka po bretońsku, pieczarki z patelni czy jajka sadzone.