Kiedy przychodzi na myśl gastronomia niemiecka, wielokrotnie mówi się dość stereotypowo, a mianowicie- że jest to kuchnia bardzo mało kreatywna, w której dominuje ciężkostrawne jedzenie. Wielokrotnie mówiono o tym, że taki wydźwięk wynika hurtownia odzieży damskiej wólka kosowska z faktu, iż niemcy lubią oszczędzać, zatem szczędzą na jedzeniu, a z drugiej strony, iż nie mają kreatywnego podejścia do gotowania jak na przykład hiszpanie, czy też włosi. Musimy wspomnieć jednak, że od samego początku historii gastronomii germańskiej, dominowało przekonanie, iż jest to jakościowo jedna z lepszych w europie kuchni. Ogromny wpływ na jak zwiększyć sprzedaż w sklepie to miał fakt, iż przecież serwowano te dania niemieckie na dworze cesarskim, zatem nie mogły być one nijakie, pospolite smakowo. Znane były swego czasu na całym naszym kontynencie.
Podstawowe dania tego regionu to przede wszystkim rosoły mięsne, silne i aromatyczne. Poza zupami tego typu, warto wspomnieć także o hamburskich szynkach, metkach, frankfurterkach, salcesonach, roladach. Potrawy wzbogacane są z kolei o ogórki, kapustę, pietruszkę oraz seler. Zdaniem niemców nic tak jak te dania nie podkreśla smaku.
Nasi zachodni sąsiedzi lubią piec, smażyć, dodawać sosy, doprawiać mąką. Gustują w słodkowodnych rybach oraz morskich gatunkach. Robią znakomitą zupę z węgorza oraz kwaszonych ogórków i cebuli.