Podstawowym składnikiem kuchni rosyjskiej okazują się ciężkostrawne, pełne glutenu, ale jeszcze bardziej smakowite i pieczołowicie przygotowywane wyroby z mąki. Są to pierożki, bliny, potrawy z różnorodnych gatunków kasz, a także warzywne dania- w tym z kapusty, rzodkwi, ogórków, ziemniaków i rzepy. Do nich dodawane są też ziemniaki, ogórki, ale nasi wschodni sąsiedzi nie mogliby obejść się na co dzień bez solidnej jakości mięsa. Gatunki mięsne wzbogacane są orzechami http://serwis-pc.org.pl leśnymi, miodem i śmietaną.
Rosjanie uwielbiają kiszoną kapustę, konfitury i ciasta drożdżowe. W każdym domu rosyjskim, na szczególne okazje przyrządza się udźce wieprzowe w wiśniowym sosie czy też zrazy robione z sarniny z dodatkiem prawdziwków. Rosja jest mieszanką kultur i wschodu i zachodu, dlatego też nie ma się co dziwić, że jest w tamtejszej gastronomii aż tak wiele rozmaitych produktów i dań regionalnych. Popularne są zupy kapuśniakowe, w tym szczi- z mięsem, szynką, jajkami, postne, z cebulą itd. To, że kuchnia rosji uchodzi za dość ciężką, zwłaszcza w porównaniu z przykładowo kuchnią japońską, czy też śródziemnomorską wynika głównie z faktu, iż jest to kraj o wyjątkowo mroźnym klimacie, dlatego też potrzebne sa mieszkańcom owych rejonów potrawy wysokokaloryczne.
Do nich zaliczyć można między innymi kultowe i kojarzone od razu z rosją pielmieni pochodzące z rodziny wareników- serwowane z gęstą śmietaną, lekko kwaśna, jakie są robione na wzór polskich pierogów. Podobnie charakterystyczne są też bliny, a więc niewielkie placuszki robione z mąki gryczanej i pszennej. Przeważnie są to rarytasy drożdżowe.
Podaje się je gorące, polane rozpuszczonym masłem i z dodatkiem śmietany, a w bardziej wykwintnych formach – uzupełnione czerwonym lub czarnym kawiorem. Podstawowa zupa rosji to z olei solianka.