Kuchnia czeska
Czesi gustują w kuchni bazującej na ciężkostrawnych, ale jakże pysznych w swym smaku knedlikach. Jest to standardowe tamtejsze danie obiadowe, jakie dodawane jest do mięsnych specjałów z sosami. Jeżeli chodzi o knedliki, to nie ma jednego ich typu, ale występuje cała masa wielorakich rodzajów tych charakterystycznych kluseczek.
Wśród nich warto wyszczególnić między innymi ziemniaczane, a więc bramborovy knedlik oraz bułczane czyli houskovy knedlik. Są one przygotowywane na parze a następnie krojone. To, jak smakują należy oceniać dopiero wtedy, kiedy uzupełnimy je o gęsty sos. Do klasycznych potraw czeskich trzeba zaliczyć także pieczeń z polędwicy, jaka przyprawiana jest śmietaną- syickova na smetane.
Podaje się ją także z wykorzystaniem kapusty- różnorodnie przyrządzanej, a więc kiszonej bądź szerokie wstążki słodkiej. Nie oznacza to natomiast, że czeska gastronomia to wyłącznie mięsne i mączne potrawy. Dodatkowo robi się także wiele zup, wśród których dominują kartoflanka – bramboracka, cebulowa, jarzynowa, grzybowa. Niektóre mają zasmażki, inne są doprawiane śmietaną.
Czesi lubują się też w kotletach, wielorakiego typu, szaszłykach, mięsnych rolkach wypełnianych nadzieniem, roladach, mięsie cielęcym oraz wołowym i wieprzowym.