Do popularnych kuchni orientalnych zdecydowanie zaliczyć należy kuchnię chińską. Jest ona na chwilę obecną szeroko rozpowszechniona na całym świecie, bowiem kto z nas, chociażby raz w życiu nie miał okazji zamówić czy posmakować specyficznego „chińczyka” ? Warto wspomnieć, że dania chińskie są idealne z tego względu, że podchodzą wszystkim miłośnikom pikanterii. Podstawowe, kultowe wręcz dania tego zakątka świata to ryba w sosie curry, a także kurczak przygotowywany w pięciu smakach.
Dodatkowo wspomnijmy również o przyprawach, jakie są punktem wyjścia w gastronomii tego kraju. Za najważniejsze dodatki do chińskich kulinariów uznać należy oleje. Wśród nich natomiast kultowy jest olej z orzechów ziemnych. Nadaje się on idealnie do smażenia potraw, a powodem tego jest fakt jego podgrzewania nawet do gigantycznie wysokich temperatur. Mimo tego, że osiąga on tak wysokie wskaźniki nagrzewania, nie traci jednocześnie na swojej wysokiej jakości.
Co więcej, nie zapominajmy również i o tym, że bardzo istotny jest ocet ryżowy- ciemny, który stanowi swego rodzaju znak szczególny kuchni chińskiej. Ma mocny i aromatyczny zapach, będąc idealnym zastępczym składnikiem octu balsamicznego. Dodatkowo wspomnijmy również o suszonej papryczce chilli, która jest warzywem suszonym w całości, także z nasionami. Później, po pełnym wysuszeniu ulega pokruszeniu.
Nie zapominajmy także o winie ryżowym, jaki ma niewielką wbrew pozorom zawartość alkoholu, jeśli chodzi o przelicznik procentowy. Robi się je z ryżu, jak wskazuje już samo nazwanie, a do tego z dużej ilości kaszy oraz drożdży. To świetny zastępczy środek za sherry.