Kolejny rodzaj kuchni popularnej nie tylko na kontynencie europejskim, ale także w całym swiecie w ogóle jest kuchnia włoska. Tamtejsza gastronomia okazuje się idealna z wielu powodów- łączy zdrową dietę z pysznymi smakołykami. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że mimo kultowych spaghetti oraz włoskiej pizzy, na punkcie której oszalał cały tulejki producent na zamówienie świat, to nie są jedyne popularne potrawy, z jakimi zetkniemy się podczas podróży do słonecznej italii. Włoska sztuka kulinarna bazuje na kilku standardowych składnikach, bez których nie mógłby powstać żaden włoski specjał.
Przykładem takich bazowych artykułów żywnościowych są makarony, sosy, zioła, wina, ale też klasyczne tamtejsze sery- jedne z najlepszych na świecie. Charakteryzując kuchnię włoską, warto wspomnieć, iż nie jest ona jednolita, jak na przykład gastronomia niemiecka, która bez względu na rejon niemiec okazuje się zbliżona smakowo i składnikowo. W przypadku kuchni włoskiej istnieją duże rozbieżności wynikające z faktu określonych regionów, w jakich się znajdziemy. W kuchni rzymu znajdują się sery- zwłaszcza owcze, ale także mięsa.
W toskanii z kolei podaje się chleb bez soli oraz białą fasolę. Jeżeli chodzi zaś o neapol czy też sycylię, to tam podawane jest specyficzne, bardzo cienkie w swej warstwie ciasto pizzowe. Istnieje ogromne zróżnicowanie, jeżeli chodzi o kuchnię północnych włoch oraz południowych.
Podczas gdy północ kultywuje risotto oraz mascarpone, w przypadku południa raczej sławetna staje się oliwa z oliwek, pomidory czy mozzarella robiona z mleka bawoła.