Kuchni hiszpańskiej miał okazję zasmakować chyba każdy z nas. Powód? Jest to na naszym kontynencie jeden z najbardziej popularnych rodzajów gastronomii. Słoneczna hiszpania wyróżnia się bogatym zakresem składników takich jak owoce morza , świeże ryby, przyprawy. To one wchodzą w skład zarówno dań głównych, jak także przekąsek wielorakiego typu, koncentrator tlenowy jakie na tych obszarach są popularne.
Mowa tu między innymi o klasycznych tapas- niewielkich daniach, jakie serwowane są w rozmaitych ilościach. Do narodowych przysmaków zaliczyć należy z kolei zarzuelę, paellas , a więc ryż wymieszany z owocami morza, mięsem- królika czy też kurczaka, a także kultową tortillę. Wspomniana powyżej paella pochodzi natomiast z walencji. Jest ona tam daniem tradycyjnym, które przygotowuje się na rozmaite sposoby i z wykorzystaniem różnorodnych składników.
Każdy hiszpański kucharz, podobnie zresztą jak jego sąsiad włoch decyduje się na wykorzystanie jako podstawowego składnika do przygotowania dań – oliwy oliwek. Nie obejdzie się także bez cebuli, czosnku, oliwek. Oczywiście hiszpania słynie także jak i italia z wina.
Wśród najczęściej występujących odmian tego szlachetnego trunku wyróżnia się sangrię. Iberyjczycy generalnie kochają pieprz, ale też pomidory, kolendrę, dodają dużo kminku, nie szczędzą papryczki chili czy też papryki i ziemniaków.