Kuchnia tajska to kuchnia orientalna, jaka stawiana jest wyżej niż kuchnia chińska czy japońska. Mieszkańcy egzotycznej tajlandii stawiają bowiem na zdrowotność , dbałość o formę oraz połączenie wyrafinowanego smaku, pieczołowicie komponującego się z harmonią. Możemy wspomnieć o tym, iż kuchnia tego zakątka świata wcale nie jest pełna prawo rolne tylko rodzimy składników. Widać w niej wpływ sąsiednich krajów, na które składają się indie, birma, chiny i laos. To dzięki tym krajom kuchnia tajska jest dzisiaj tak mocno urozmaicona.
Warto także mieć na względzie fakt, iż chcąc najprościej jak to możliwe przybliżyć cechy specyficzne dla kuchni tego rejonu świata, wyznaje się tam zasadę pięciu smaków. Otóż kuchnia orientu jaką Budowa dróg Radzymin jest kuchnia tajska musi mieć w sobie następujące elementy- słoność, gorycz, kwaśność, ostrość i słodycz- wszystkiego po trochu. Opisywany rodzaj gastronomii bazuje też na naturalności w przyprawach i ziołach. Bez nich specjały tajskie nie mogłyby istnieć.
Wiele dań tego rejonu powstaje w oparciu o zastosowanie owoców morza oraz mleka kokosowego, jako składników podstawowych. Dodatkowo istotne jest chilli, cebula, tom saep- zupa pikantno-kwaśna. Nie bez znaczenia w narodowych daniach tajlandii okazuje się mocno przyprawiana sałatka z mięsa, chili i cebulki zwana larb.
Kolejną cechą tamtejszych kulinariów jest wielorakość metod oraz sposobów gotowania żywności. Do jej przygotowania wykorzystuje się jedynie naczynia gliniane, a nie metalowe.