Obok kuchni greckiej, niesamowicie szeroko rozpowszechnioną kuchnią europejską, która chętnie wprowadzana jest do menu światowych restauracji, zalicza się kuchnię francuską. Jest ona bowiem uznawana za jeden z najlepszych i najbardziej wyrafinowanych smakowo elementów gastronomii całego naszego kontynentu. Warto wiedzieć, że od wieków francuzi dominowali w kwestii kulinariów, a wynika to z dmuchawy faktu, że francuscy mistrzowie kuchni byli ściągani na królewskie dwory.
To na przestrzeni stuleci we francji właśnie kształtował się odłam ekskluzywnej gastronomii, jakim jest haute cuisine. Dodatkowo warto wspomnieć także o kuchni nouvelle cuisine. Jest to gotowanie w sposób wymyślny, ale także szereg w tym menu dań wyrafinowanych smakowo- nieskomplikowanych składnikami, zaś ciekawie skomponowanych. Należy dodać, iż wśród francuskich specjałów za najbardziej charakterystyczne uznaje się żabie udka, escargots, a więc ślimaki, crème brulee oraz zupę cebulową.
Na dziś dzień kuchnia francuska wykształciła na swych specjałach zdecydowanie najwięcej kucharzy, wśród nich do najważniejszych zaliczyć należy la varenne, careme, escoffier oraz bocuse. To on są wybitnymi artystami z zakresu wyrafinowanej smakowo kuchni wysokiej, jaką jest haute cuisine. Na chwilę obecną z tej wysublimowanej mieszanki dań eleganckich i bogatych smakowo można korzystać w najlepszych światowych hotelach oraz restauracjach.