Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska

Nasi węgierscy sąsiedzi uchodzą za mistrzów kulinariów dobrych smakowo, ale ciężkich jeżeli chodzi o ich strawność. Warto wiedzieć, że podstawowym daniem narodowym jest tu gulasz przyrządzany w tym zakątku europy na rozmaite sposoby. Ta potrawa śmiało może być uznawana za historyczną, ponieważ pierwsze odmiany węgierskiego gulaszu powstawały prawdopodobnie w dziewiątym stuleciu. To madziarze będący koczownikami wybierali gulyas, bo tak wtedy mówiono na gulasz, jako główną strawę.

To zawiesista zupa, koniecznie mocno przyprawiona, pikantna, która posiada sporo rozmaitych dodatków oraz wielorakie przyprawy. Nam z pewnością klasyczny gulasz w polskim wydaniu kojarzy się z papryką, jako składnikiem obowiązkowym. Faktycznie, w gulaszu papryka występuje, lecz jest http://www.justynaczowicka.pl/2015/03/sesje-dzieciece.html ona dodawana do tej potrawy dopiero od siedemnastego wieku. Gulasz przez lata udoskonalano, modyfikowano jego receptury, a w konsekwencji tego zaczęto tworzyć tak zwaną delikatną odmianę gulaszu węgierskiego, jaką określa się dziś mianem gulaszu wiedeńskiego bazującego na pokruszonym cieście.

Nie bez znaczenia w tamtejszej gastronomii jest też zupa z ryb, czyli specjał halaszle. Co ciekawe, wszyscy węgrzy tworzą posiłki wykorzystujące chleb – zarówno biały, jak także ciemny, ale ten pierwszy- gatunek kenyer w szczególnościdominują.

http://kwiaciarnia-slonecznik.pl