Kuchnia szwedzka

Szwedzi bazują w swoich gastronomicznych specjałach zwłaszcza na przyprawach, wśród których warto wyszczególnić między innymi natkę pietruszki oraz koperek. Te przyprawy są stosowane w sztokholmie najbardziej i najczęściej. Dodatkowo nie możemy także zapomnieć o dodatkach w postaci kapar i anchois. Jeszcze co innego to królujące praktycznie przy wszystkich posiłkach mleko krowie. Jest to obowiązkowy element każdego kraju.

Przeważnie sięgają szwedzi po mleko zimne, nie poddając mleka zagotowaniu, ale pijąc w postaci surowego produktu. Wielokrotnie na obiady w standardowym szwedzkim domu gotuje się zupy, a te z kolei mają charakterystyczny zawiesisty skład. Często wybierają szwedzi ryby- przede wszystkim sławetne u nich śledzie. Lubią dania zapiekane, ale też dużo duszą, smażą oraz gotują. pasza dla koni sportowych Ze śledzi wyżej wspomnianych wybierają zarówno te solone, jak i piklowane.

Są smakoszami soków, dżemów, win. Dodają cukier praktycznie do wszystkich potraw, nie tylko do deserów. Robią najlepszy na świecie sos śliwkowy oraz uwielbiają makrele.

Kuchnia szwedzka

Potrafią przyrządzić wzorcowy sos jogurtowy i sprzedaż kosztów wyśmienitą flądrę. Tak bogaty zakres produktów spożywczych wykorzystywanych przez kucharzy szwedzkich sprawia, że gastronomia tego obszaru uchodzi za sycącą oraz kaloryczną, ale też smakującą wyborowo. W szwecji je się duże ilości mięsa – dominują wszelkie gatunki, w tym zwłaszcza zobaczyć można na stołach wieprzowinę, cielęcinę i baraninę.

http://www.kwiaciarnia-slonecznik.pl